
Η έννοια του «ανήκειν» στην νέα πραγματικότητα
Sep 01, 2021Οι άνθρωποι μας, έχοντας ζήσει σε περιορισμό, νιώθουν ότι είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στο γραφείο. Ήδη πολλές εταιρίες έχουν ξεκινήσει την άρση των μέτρων και χιλιάδες άνθρωποι προετοιμάζονται για την επιστροφή.
Μαζί με τον ενθουσιασμό όμως το άνοιγμα φέρνει και άγχος, ειδικά για τους εργαζόμενους που έχουν προσαρμοστεί αποτελεσματικά στην τηλεργασία.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά επιστροφή σε μια νέα πραγματικότητα. Μέσα σ’αυτό το διάστημα, οι άνθρωποι έχουμε εξελιχθεί, έχουμε γίνει δυνατότεροι κι έχουμε μάθει πολλά για το ποιοι είμαστε.
Παγκόσμιες έρευνες και στοιχεία δείχνουν ότι οι HR leaders επισημαίνουν τη σημασία του να προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερες οδηγίες για να καλωσορίσουμε τους εργαζόμενους στο γραφείο, μαζί με τα σωστά εργαλεία για την ενδυνάμωση όλου του προσωπικού.
Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που το HR μπορεί να υιοθετήσει ώστε να γίνει αυτή τη διαδικασία ευκολότερη στους εργαζόμενους.
Το καλύτερο σχέδιο επιστροφής στο γραφείο είναι το σχέδιο «ανήκειν».
Σύμφωνα με τον Άλφρεντ Άντλερ και την Αρχαιοελληνική έννοια του «ανήκειν», ανήκω σημαίνει να έχω την θέση μου, μια ισότιμη και ακλόνητη θέση, δεν μου την δίνει κανείς, ούτε την διεκδικώ, ούτε αποδεικνύω ότι μου αξίζει, ούτε κανείς μου την παίρνει. Την έχω επειδή συμμετέχω στο σύνολο της ομάδας.
Όταν ο άνθρωπος αισθάνεται ότι ανήκει, νιώθει ασφάλεια και δεν αισθάνεται φόβο ή μοναξιά.
Ο κάθε HR leader γνωρίζει πάνω από όλα τους ανθρώπους του και τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης τους. Από ένα τηλεφώνημα μέχρι μια ομαδική συνάντηση, θα ήταν χρήσιμο να ρωτήσουμε τι σκέφτονται οι ίδιοι για την επιστροφή στο γραφείο, τυχόν απορίες και ανησυχίες που μπορεί να έχουν.
Ύστερα, με μεθοδικότητα να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις για τους τρόπους και τις λύσεις που θα λειτουργήσουν καλύτερα στους ανθρώπους τους. Σίγουρα η καλύτερη εποχή για να ενταχθούν νέες πρακτικές στην καθημερινότητα των ανθρώπων είναι το σήμερα.
Ας δημιουργήσουμε το πλαίσιο του «ανήκειν», άρα συναναστροφή και προσαρμογή, για να βελτιστοποιήσουμε την εμπειρία τους.