Το να κάνουμε διάλειμμα μας κάνει καλύτερους στη δουλειά μας

corporate wellbeing mental health wellbeing Oct 29, 2021

Πολλές φορές, θεωρούμε πως για να είμαστε αποτελεσματικοί και παραγωγικοί στη δουλειά μας, θα πρέπει να δουλεύουμε ακατάπαυστα, χωρίς διαλείμματα, χωρίς να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας για ξεκούραση.

Πόσες φορές έχουμε ακούσει τις φράσεις “No days off” και “workaholic”; 

Πιστεύουμε πως αν δουλεύουμε σκληρά και δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ξεκουραστεί, είναι ο μόνος τρόπος να πετύχουμε. Ακόμα κι αν έχουμε ρεπό ή διακοπές, συχνά θυσιάζουμε αυτό το χρόνο για να εργαστούμε περισσότερο. Σαφώς, σε πολλούς από εμάς η φύση της δουλειάς μπορεί να είναι τέτοια, που να μη μας εγγυάται σταθερά ωράρια ή ρεπό. 

Ωστόσο, όλα είναι θέμα ισορροπίας. 

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακούμε το σώμα μας όταν χρειάζεται να ξεκουραστεί, καθώς το άγχος και η πίεση επηρεάζουν όχι μόνο την επαγγελματική μας επίδοση, αλλά και την προσωπική μας εξέλιξη. 

Είναι γεγονός πως οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής, μας δυσκολεύουν στο να κάνουμε παύση και να έρθουμε στο τώρα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες γύρω μας που μας αποσπούν την προσοχή, από email, μηνύματα, τηλεφωνήματα, μέχρι άνθρωποι που βασίζονται σε εμάς για τις επαγγελματικές ή προσωπικές τους ανάγκες. 

Ωστόσο, το σημαντικότερο πράγμα που οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε είναι το εξής: Αν εμείς οι ίδιοι δεν νιώθουμε και δεν είμαστε καλά, τότε τίποτα γύρω μας δεν θα είναι καλά. 

Αν, ως επαγγελματίες ή ως προιστάμενοι, δεν νιώθουμε καλά, τότε δεν δίνουμε σαφείς οδηγίες στους συνεργάτες μας. Αν, ως γονείς, πιεζόμαστε στη δουλειά μας και δεν κάνουμε παύσεις, τότε δεν δίνουμε την κατάλληλη προσοχή και ενέργεια στα παιδιά μας. 

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, αν θέλουμε η συνεργασία στο γραφείο να κυλάει ομαλά, οφείλουμε εμείς οι ίδιοι πρωτίστως να είμαστε συνεργατικοί. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει πρώτα να “κοιτάξουμε” μέσα μας. Για να μπορέσουμε να είμαστε συνεργατικοί, ανοιχτοί άρα και παραγωγικοί, πρέπει πρώτα από όλα να συνεργαστούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό. Δηλαδή, να έχουμε καθαρό και ξεκούραστο μυαλό και να αισθανόμαστε ικανοί και παραγωγικοί. Με αυτον τον τρόπο, θα φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τον εαυτό μας και για τους γύρω μας. 

Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση: "Οι χαρούμενοι γονείς έχουν χαρούμενα παιδιά". Σήμερα λοιπόν, ας υιοθετήσουμε αυτή τη φράση στο χώρο εργασίας μας και ας πούμε "Οι χαρούμενοι εργαζόμενοι έχουν αποδοτικές και χαρούμενες ομάδες".

Το να παίρνουμε προσωπικό χρόνο όταν αυτό χρειάζεται, δείχνει πως είμαστε συνειδητοί, παρατηρητικοί και πως γνωρίζουμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες του. Και αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που θα μας φέρουν την πραγματική επιτυχία και ευτυχία σε εμάς και στους συνεργάτες μας.