
Η συνεργασία στο γραφείο και και το αντίκτυπο της στην ψυχική μας υγεία
Oct 21, 2021Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα κι έχουμε ανάγκη την επαφή με τους ανθρώπους γύρω μας. Σε ένα χώρο εργασίας, οι καλές κοινωνικές σχέσεις θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα και στην ψυχολογία μας αλλά και στην εργασία μας συνολικά.
Αυτές έρχονται μέσα από την ικανότητα του να ενεργεί ένα άτομο μαζί με κάποιον ή κάποιους για ένα κοινό σκοπό, δηλαδή τη συνεργασία.
Σε πιεσμένες περιόδους ή και στιγμές χάους στο χώρο εργασίας, είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν συγκρούσεις. Η συνεργασία θα γίνει δυσκολότερη, η πίεση θα καταβάλλει κάποιους περισσότερο από άλλους, και τα αποτελέσματα της δουλειάς δε θα είναι πάντα τα επιθυμητά.
Αυτό είναι ανθρώπινο και βρίσκεται ενίοτε μέσα στο πρόγραμμα της δουλειάς μας, όποια κι αν είναι αυτή.
Αυτό συνέβη σε εμάς τον τελευταίο μήνα. Ήταν μια ιδιαίτερα πιεστική περίοδος για όλους.
Εχοντας ως πυξίδα τις αξίες μας, με αυθεντικότητα, ισοτιμία και ανοιχτούς ορίζοντες, κρατήσαμε μια υπεύθυνη στάση απέναντι στα πράγματα.
Μάθαμε ο ένας από τον άλλο, ακούσαμε κάθε διαφορετική πλευρά απέναντι σε όλα όσα είχαμε να αντιμετωπίσουμε, και με αυτό το τρόπο ενωθήκαμε ακόμα περισσότερο σαν ομάδα.
Βοηθήσαμε ο ένας τον άλλο να εξελιχθούμε, επαγγελματικά αλλά και προσωπικά, και να ενσωματώσουμε αυτές τις εμπειρίες και στη δουλειά μας.
Όταν κάποιος δε συνεργάζεται, πιέζεται ή βρίσκεται σε μια χαοτική κατάσταση, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε ακόμα πιο συνεργατικοί απέναντί του, δείχνοντας κατανόηση αλλά και σταθερότητα στους κανόνες.
Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα συμβάλλουμε στη βελτίωση του συναδέλφου, αλλά και στη δική μας.
Γι’αυτό, σήμερα, ας αναλογιστούμε το πώς θα μπορούσαμε να έρθουμε πιο κοντά με τους συνεργάτες μας.
Σε μια στιγμή κρίσης ή πανικού του συναδέλφου, ας προσπαθήσουμε όσο γίνεται να πάρουμε τα ηνία και να βοηθήσουμε τον άλλο. Δε σημαίνει ούτε το ότι του “παίρνουμε” τη δουλειά, αλλά ούτε κι ότι κάνουμε διπλή δουλειά εμείς. Δείχνει απλώς το ότι είμαστε εκεί για να στηρίξουμε τους συνεργάτες μας σε στιγμή που το χρειάζονται. Όταν κάποιος έχει μπλοκάρει, μπορούμε να του προτείνουμε μια λύση ή μια ιδέα, ακόμα κι αν δεν αφορά το δικό μας αντικείμενο. Όταν ο προϊστάμενός μας ξεφεύγει λόγω έντονης πίεσης ή άγχους, αναθέτοντάς μας παραπάνω δουλειά απ όση μπορούμε να διαχειριστούμε, ας οριοθετήσουμε το πρόγραμμά μας, κι ας τον βοηθήσουμε να θέσει κι ο ίδιος σε προτεραιότητα όλα όσα χρειάζεται να ολοκληρωθούν.
Με αυτά τα βήματα, δείχνουμε πως είμαστε άξιοι εμπιστοσύνης, συνεργατικοί και ψύχραιμοι.
Όποια και να είναι η θέση μας σε ένα χώρο εργασίας, όποιος κι αν είναι ο ρόλος μας, ποτέ δε λειτουργούμε εντελώς μεμονωμένα. Όλοι μας θα χρειαστούμε τη βοήθεια και τη στήριξη των συναδέλφων. Γι’αυτό το λόγο είναι σημαντικό να θυμόμαστε την έννοια του ανήκειν, δηλαδή το ότι έχουμε ισότιμη και ακλόνητη θέση επειδή συμμετέχουμε στο σύνολο της ομάδας.