Πως μπορώ να ενσωματώσω το self-care στη ζωή μου; | #toolkit

selfcare toolkit wellbeing Nov 30, 2021

Όλοι μας έχουμε αρνητικές σκέψεις για τους εαυτούς μας και για το πώς ζούμε τη ζωή μας, το οποίο είναι φυσιολογικό να συμβαίνει.

Δημιουργώντας μία ρουτίνα self-care, μπορούμε σταδιακά να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την καθημερινότητά μας.

Παρακάτω προτείνουμε ιδέες πρακτικών self-care:

1.Ένας όμορφος τρόπος να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πόσο τον νοιαζόμαστε και τον αγαπάμε, είναι μέσα από τα affirmations. Τα affirmations είναι θετικές δηλώσεις που μας βοηθούν να επεξεργαστούμε και να ξεπεράσουμε αρνητικές και αυτοκαταστροφικές σκέψεις. Με το να τις επαναλαμβάνουμε συχνά, να τις νιώθουμε και να τις πιστευουμε, δημιουργούμε θετική αλλαγή στη ζωή μας. Τα affirmations είναι σαν ασκήσεις για το μυαλό, που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης μας με τον καιρό.

Κάποια από τα οφέλη συμπεριλαμβάνουν μειωμένες αρνητικές σκέψεις αυξημένα αισθήματα ευτυχίας και καλύτερη καρδιακή υγεία.

2.Μια ακόμα πρακτική self-care που μπορούμε να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας Είναι το να κρατάμε ημερολόγιο, το λεγόμενο journaling. Το να κρατάμε ένα ημερολόγιο με τις σκέψεις μας μας βοηθάει να δημιουργούμε τάξη και ηρεμία όταν αισθανόμαστε ότι ο κόσμος γύρω μας είναι χαοτικός. Μας βοηθάει να μάθουμε καλύτερα τους εαυτούς μας, τις σκέψεις, τους φόβους και τα συναισθήματά μας.

Κάποια από τα οφέλη είναι η μείωση του άγχους, η καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καλύτερη μνήμη και η βελτίωση στη διάθεση.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα που θεωρείται η πιο κατάλληλη για να κρατάμε ένα ημερολόγιο. Είτε είναι για 10 λεπτά το πρωί με τον καφέ, είτε το βράδυ πριν από τον ύπνο, η λειτουργία του είναι εξίσου αποτελεσματική.

3.Μια τελευταία πρακτική self-care που μπορούμε να εφαρμόσουμε είναι ο διαλογισμός. Ο διαλογισμός είναι μια πρακτική άσκηση που μας βοηθάει να έρθουμε στο τώρα και να έχουμε καλύτερη επίγνωση των σκέψεών μας και των συνθηκών γύρω μας, εστιάζοντας στην αναπνοή μας. Πρόκειται για την προπόνηση του μυαλού μας. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια συνοχή σε αυτή, καθημερινά, έστω και για λίγο, ή έστω κι αν δεν έχουμε κάθε μέρα ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχει σωστός και λάθος διαλογισμός. Υπάρχουν στιγμές, που όσο κι αν προσπαθούμε να κάνουμε διαλογισμό, όσο κι αν προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στο τώρα, δεν τα καταφέρνουμε. Μπορεί το άγχος των καταστάσεων στη ζωή μας να είναι τέτοιο, που να μη μας επιτρέπει να ηρεμήσουμε τη δεδομένη στιγμή. Δεν πειράζει.

Ακόμα κι αν μια μέρα δεν πετύχουμε τον διαλογισμό έτσι όπως θα θέλαμε, και πάλι θα δούμε διαφορά στο σώμα και στο μυαλό. Γι’αυτό λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να διαλογιζόμαστε όσο συχνότερα μπορούμε. 

Self-Care is not selfish!

Πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα.